Kold

Det koldeste område

Det koldeste område i verden er meget koldere end man indtil nu har troet. På Antarktis er der målt temperature helt ned til minus 98 grader, og dette er målt mange steder på Antarktis, og derfor er dette også en bekræftelse på, at det er et umådeligt koldt sted. Det er især den meget tørre og stille luft der gør, at temperaturen kan komme så langt ned. Det er specielt temperaturene på det Østantarktiske plateau der kan komme helt i bund, og det er fordi, at isen ikke er helt flad. Da isen ikke er helt flad, er miljøet nede i overfladehullerne helt stille og det kan her blive utrolig iskoldt. Selvom Antarktis er det koldeste sted i verden, så er der også mange andre steder hvor temperaturene også kommer helt i bund. Er man fx på en jordomrejse verden rundt og ønsker at besøge både varme og kolde områder, så er der her en liste over steder man kan besøge.

 

Canada

På forskningsstationen Eureka i den nordøstlige del af Canada finder man et af de koldeste steder i verden. Om sommeren, hvor man måske forventer varme, er der en gennemsnitstemperatur på minus 20 grader og det bliver kun endnu koldere om vinteren. Den koldeste gennemsnitstemperatur man måler om vinteren er 40 minusgrader.

 

USA

Mount McKinley er det højeste bjerg i Nordamerika, og man ser også dette bjerg som det koldeste i verden. Man måler temperature om vinteren på omkring minus 40 grader og det er ikke et sjovt sted at være. Det er kun professionelle bjergbestigere der kan komme op på bjerget der er ca. 6.200 meter højt.

 

Rusland

Ca. 350 km syd for den antarktiske cirkel i republikken Yakutia har temperaturen været på hele minus 71 grader tilbage i 1926. Og dette er den koldeste temperatur der nogensinde er målt på den nordlige halvkugle.

 

Mongoliet

Ulaanbaatar ligger i 1.300 meters højde er og hovedstaden i Mongoliet. Den markante højde, og dermed kolde temperatur, gør byen til den koldeste hovedstad i verden. Ser man på temperaturene i januar, så er de sjældent målt over minus 16 grader.

 

Sibirien/ Rusland

Stedet hvor spyt fryser til is og mobiltelefoner er i fare for at gå i stykker. Den koldeste by i verden er en lille by der hedder Oymyakon der ligger godt 1.000 km øst for den anden meget kolde by Yakutsk. Begge byer ligger i Sibirien i Rusland. Byen har omkring 500 indbyggere og man har om vinteren kun omkring 3 timers dagslys, men om sommeren har man op til 21 timers dagslys. Den kolde og meget tørre luft er også årsagen til, at man ikke finder mange beboere i Oymyakon.